E-bike

 

Hoe zit het nu?

Een elektrische fiets? Maak de juiste keuze!

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. De wetgever heeft zijn wetgeving hierover aangepast. U bent dus maar beter goed geïnformeerd als u een elektrische fiets hebt of van plan bent er een aan te schaffen.

3 types elektrische fietsen

We onderscheiden drie types elektrische fietsen. Hierna vindt u de eigenschappen en gebruiksvoorwaarden (rijbewijs, verzekering, nummerplaat, helm, ...) van deze drie types fietsen. Zo kunt u met kennis van zaken de juiste keuze maken.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets (vermogen ≤ 250 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt enkel over een trapondersteuning en heeft geen certificaat van overeenstemming.

Trapondersteuning betekent dat de motor aandrijfkracht levert als de bestuurder trapt. Als de bestuurder stopt met trappen, gaat de fiets niet meer vooruit.

Als bestuurder gedraagt u zich in het verkeer als een fietser: u bent niet verplicht een helm te dragen, u hebt geen rijbewijs nodig en u bent ook niet verplicht een BA Autoverzekering af te sluiten. U kunt uw aansprakelijkheid verzekeren via de dekking BA Privéleven.

Gemotoriseerde fiets (e-bike)

Deze gemotoriseerde fiets, ook L1e-A genoemd, (vermogen ≤ 1000 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. De fiets kan ook uitgerust zijn met een autonome motor, waardoor u de pedalen niet hoeft te gebruiken.

Inschrijving bij de DIV is niet verplicht voor dit type fiets (niet voor fietsen met trapondersteuning en ook niet voor die met een autonome motor).

Voor e-bikes met trapondersteuning is een verzekering BA Privéleven voldoende. Maar als de e-bike uitgerust is met een autonome motor, moet u een verzekering BA Auto afsluiten.

Speed pedelec

Een speed pedelec, ook L1e-B genoemd, (vermogen ≤ 4000 W en snelheid ≤ 45 km/h) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Als u zelf mee trapt, kunt u snelheden tot 45 kilometer per uur behalen.

Inschrijven bij de DIV is verplicht, zowel bij gewone trapondersteuning als bij autonome werking van de motor. De kleine plaat (10 cm x 12 cm) ontvangt u automatisch bij de inschrijving.

Ook hier moet u een verzekering BA Auto afsluiten als de motor autonoom kan werken. Als de motor enkel werkt als de bestuurder trapt, dan is de fiets verzekerd in BA Privéleven.

Samengevat 

 

Elektrische fiets

Gemotoriseerde fiets / e-bike

Speed pedelec

Type motor

Trap-ondersteuning

Trap-ondersteuning

Autonome motor

Trap-ondersteuning

Autonome motor

Snelheid

≤ 25km/u

≤ 25km/u

≤ 45km/u

Vermogen

≤ 250W

≤ 1000W

≤ 4000W

Inschrijving

Neen

Neen

Neen

Ja, via de DIV

Ja, via WebDIV

Minimumleeftijd

Neen  

16 jaar

16 jaar

16 jaar

16 jaar

Verzekeringen

BA Privéleven aanbevolen

BA Privéleven aanbevolen

BA Auto verplicht

BA Privéleven aanbevolen

BA Auto verplicht

Verkeersregels van toepassing

Fiets

Bromfiets klasse A

Bromfiets klasse A

Bromfiets klasse B

Bromfiets klasse B

Dragen van helm

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Fietshelm of bromfietshelm verplicht

Fietshelm of bromfietshelm verplicht

Rijbewijs

Neen

Neen

Neen

Rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto)

Rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto)

Certificaat van overeenstemming

Neen

Ja

Ja

Ja

Ja

 

NB: het certificaat van overeenstemming (COC) is verplicht voor gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs. Het COC garandeert dat het voertuig overeenstemt met de Europese technische voorschriften. Bewaar dit document op een veilige plaats. U moet het niet op zak hebben tijdens de verplaatsingen met uw fiets. Wanneer u een gemotoriseerde fiets of een speed pedelec koopt, vergeet dan niet het certificaat te vragen.

 

Bronnen:

http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/elektrische_fietsen